Založ si blog

Ako investovať, keď vám ušiel vlak

Napriek zúriacej Covid pandémii a opatrení s ňou súvisiacimi, sú uplynulé dni a mesiace na finančných trhoch v znamení lámania nových rekordov. Nejeden investor si povzdychol pri pohľade na graf akciových indexov, akcií spoločnosti Tesla, Apple alebo bitcoinu a v duchu si položil otázku prečo tieto príležitosti nevidel pred rokom, alebo piatimi.

Slovo príležitosť je namieste, keďže v minulom čase nikto nemal záruku, že pôjde o takéto “rakety“. 

A že nešlo o drobné dokazujú výsledky za posledných 5 rokov.

S&P500: 101%
Apple: 470%
Tesla: 2 171%
Bitcoin: 9 048%

Slušné, nie?

Nejde pritom o žiadnych zelenáčov, startupy alebo neznáme tituly. Spoločnosť Apple je na trhu od roku 1976, Tesla od 2003, bitcoin funguje od 2008 a americký akciový index S&P 500 investori sledujú už od prvej polovice minulého storočia.  

Vlak sa neoplatí nahánať

Má však ešte význam do týchto aktív investovať, keď sú na svojich historických maximách? 

Poviete si, že ten vlak už ušiel, nemá zmysel ho nahánať.

To je pravda, ale vstupovať do investície na vrchole, navyše po niekoľkomesačnej rally, neznie ako najlepšia stratégia. 

Závisí to od toho, či danej investícii človek verí a či v nej vidí dlhodobý potenciál. Bez ohľadu na aktuálnu cenu.

Každý investor túži po tom, že vystihne cenové dno alebo dočasnú korekciu a zvezie sa na rastúcej vlne. To však dokážu len naozaj skúsení traderi a stratégovia. Bežní investori väčšinou nakupujú až, keď sa o tom píše vo všetkých médiách. 

Kto chce uspieť, môže sa to začať učiť a pustiť sa do štúdia investičných stratégií, čítania grafov a analýz. Dnes sú už vďaka internetu dostupné naozaj pre každého. 

Vybavený teóriou si potom treba počkať na vhodný čas a ísť do toho. Znie to jednoducho, no triafanie sa do správneho načasovania so sebou prináša veľa stresu a neistoty. Je to už dno alebo cena ešte klesne? Keď sa už vyvíja správnym smerom, kedy je čas predať? Alebo tam je ešte potenciál pre ďalšie zisky?

Zástancovia technickej analýzy sú presvedčení, že z obrazcov a vzorov na grafoch dokážu predvídať správanie trhu. Prečo nie. Existujú dlhodobo úspešní investori, no veľká časť trhu musí uznať, že finančné trhy sú jedno veľké kasíno, v ktorom karty rozdáva niekto iný.

Čo to teda znamená? Nachať to len pre skúsených a vrátiť sa k bežným sporeniam, dlhopisom alebo termínovaným vkladom v bankách s minimálnym úročením, ktoré nepokryje ani infláciu?

Nie. Profitovať na finančných trhoch sa dá aj s oveľa menším stresom.  

Na rozdiel od stávky na jednorazový nákup, pravidelné investovanie má väčší potenciál prinášať dlhodobé zisky. A najmä pokojnejší spánok. 

Ako už z názvu vyplýva, je založené na pravidelnosti a disciplíne, pričom využíva efekt priemerovania ceny a zloženého úročenia. Pri dostatočne dlhom investičnom horizonte býva výsledok zväčša pozitívny. 

Keď výkyvy cien hrajú vo váš prospech

O akciách je známe, že dokážu slušne zarobiť, ale aj to, že sú nevyspytateľné a ich ceny výrazne kolíšu. Podobnú povesť má aj bitcoin a relatívne mladý trh kryptomien, ktorý má ešte väčší potenciál, ale tiež ešte vyššiu volatilitu. Veľa investorov sa už na oboch aktívach popálilo aj v bežných časoch, nehovoriac už o krízach. 

Práve preto sú akcie aj bitcoin vhodné pre dlhodobé pravidelné investovanie. Spomeňte si na čísla z úvodu článku. Navyše pri dlhom investičnom horizonte sa aj krízy a výrazné prepady zmenia na pozitívne veci. Pri disciplinovanom investovaní sú tými bodmi na časovej osi, kedy investor kupuje takpovediac so zľavou. Zatiaľ, čo veľká časť z trhu uteká a v panike a strachu z konca sveta vypredáva svoje portfóliá, tí čo investujú dlhodobo a pravidelne ostávajú v kľude a profitujú z výpredaja.

Pre príklad nemusíme chodiť ďaleko. Stačí si spomenúť na jar 2020, keď sa po vypuknutí Covid pandémie akciové trhy prepadli akoby mal prísť koniec sveta. 

A kde sú hlavné akciové indexy dnes? 

Na historických maximách. 

Podobný priebeh mohli investori sledovať aj po krízach v roku 2008, 2001…  

Nevsádzať iba na jednu kartu

Môžete mať tú najlepšiu stratégiu a dostatočný investičný horizont, keď však stavíte na nesprávnu investíciu, dobrý výsledok sa nedostaví. Len vizionári a investiční géniovia dokážu vopred odhadnúť konkrétnej akcii takú budúcnosť, ako napríklad v prípade akcií Tesla Motors. Preto je lepšie staviť na index, ktorý zastrešuje akcie mnohých spoločností, spravidla tých najkvalitnejších. Nemusíte tak riskovať a hľadať ihlu v kope sena, keď viete, že celý trh dlhodobo rastie. Je tiež málo pravdepodobné, že sa celý trh prepadne na nulu, čo sa pri jednotlivých akciách vylúčiť nedá.

Vývoj amerického indexu S&P500

Keď sa na grafy pozrieme z perspektívy viacerých rokov, tak zistíme, že dlhodobo rastú. Takže kedykoľvek na trh vstúpite, je dosť veľká pravdepodobnosť, že o niekoľko rokov bude cena vyššie. Keď k tomu navyše využijete dočasnú korekciu, kedy sa ten rozbehnutý vlak na chvíľu zastaví a vráti pre tých, čo ho nestihli, tak si šance na dobrý výsledok ešte zvýšite.  

Úspech spočíva v pravidelnosti a disciplíne. Platí to aj v iných oblastiach života, tak prečo by to nemalo fungovať pri investovaní?

“Najlepší čas pre zasadenie stromu bol pred 20 rokmi. Druhý najlepší čas je teraz.”

Čínske príslovie

Čo majú spoločné Covid-19 a bitcoin

29.09.2021

Covid-19 je už viac ako rok najčastejšou témou v správach, diskusiách politikov ale aj bežných ľudí na ulici. Každý má nejaký názor, je populárne o tom písať. Asi nikomu nenapadlo hľadať nejaké súvislosti medzi týmto vírusom a najpopulárnejšou kryptomenou na svete. Veď čo môžu mať tieto dva relatívne nové pojmy v slovníku spoločné? Manipulácia so [...]

Ako sa zbaviť syndrómu FOMO a ešte na tom zarobiť

21.01.2021

Rozmach internetu, smartfónov a sociálnych médií zmenil spôsob ako sa správame, komunikujeme ako myslíme. Zároveň so sebou priniesol raketový nárast množstva informácií, ktorými sme nepretržite zahltení. Len pre informáciu, odhady hovoria, že až 90% všetkých dát, ktoré kedy boli na svete vytvorené, vzniklo za posledné dva roky. Nie je už v silách človeka [...]

čečenci

Čečensko a Dagestan na nože. Opitého ministra zatkli, Kadyrov poslal elitné komando

19.04.2024 09:23

Pre ministra si na hranice prišlo 14 áut. Jednotka Achmat, známa aj ako kadyrovci, sa pracovníkom dagestanského ministerstva vnútra vyhrážali sa zabitím.

ukrajina

Hrozivý scenár CIA: Ukrajina môže vojnu s Ruskom prehrať už tento rok

19.04.2024 07:50

Bill Burns tiež na príklade ilustroval, ako veľmi ukrajinským silám chýba munícia.

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 4190x
Priemerná čítanosť článkov: 1397x

Autor blogu

Kategórie